Příležitostná činnost 2023, 2024

Příležitostný příjem je příjem z výdělečné činnosti, na kterou nemáme živnostenské oprávnění. Nepatří sem příjmy autorů. Příležitostná činnost se nedaní, pokud je do limitu. Limit v roce 2023 je 30 tisíc Kč za rok. Od roku 2024 je limit 50 tisíc Kč za rok.

Příležitostný příjem 2024 - limit se zvýšil na 50 tisíc 

Pro příjmy roku 2024 a další roky platí, že osvobození příjmů z příležitostných činností se vztahuje na příjmy až do výše 50 000 Kč.

Znamená to, že pokud součet našich příjmů z příležitostných činností (bez odečtení výdajů) nepřesáhne v kalendářním roce 50 tisíc Kč, nemusíme tyto příjmy danit ani uvádět v daňovém přiznání.

Když ale přesáhneme tento limit, musíme zdanit celou sumu příležitostných příjmů.

Příležitostný příjem 2023 - limit 30 tisíc

Limit pro příležitostné příjmy za rok 2023 je 30 tisíc Kč za rok. Znamená to, že pokud součet našich příjmů z příležitostných činností (bez odečtení výdajů) nepřesáhne v kalendářním roce 30 tisíc Kč, nemusíme tyto příjmy danit ani uvádět v daňovém přiznání.

Když ale přesáhne tento limit, máme zdanit všechnu.

Co tam patří

Jde o nárazové příjmy, na které nemáme živnostenské oprávnění, jako třeba posekání trávy u souseda na zahradě nebo prodej ovoce či zeleniny z vlastní zahrádky, tedy například:

Co nepatří do příležitostné činnosti

Do příležitostné činnosti nepatří činnosti, na které máme platné živnostenské oprávnění, i kdybychom je prováděli jen příležitostně.

Nepatří sem ani autorské honoráře, i když pro nás byly jen příležitostným příjmem. Autorské příjmy musíme vždy zdanit.

Příležitostná činnost nad limit - zdaníme jako ostatní příjmy

Pokud součet příjmů (bez odečtení výdajů) z našich příležitostných činností přesáhne za rok stanovený limit, musíme zdanit všechny tyto příležitostné příjmy, tedy celou sumu ročních příležitostných příjmů. Zdaníme je po skončení roku v rámci daňového přiznání jako ostatní příjmy.

Zákon

Viz §10 odst. 1 a) a odst 3 zákona o daních z příjmů viz zákony.

Aktualizováno dne 9.3.2024
Vytisknuto dne 28.3.2024
Původní adresa článku: https://www.jakpodnikat.cz/prilezitostna-cinnost.php